HTML

2012.10.04. 07:43 -igu-

OS v2.1.0.1032

Régóta ígérgeti a RIM az új, 2.1-es rendszerét, most mégis hirtelen tolták ki a nagyközönségnek - nem is nagyon hittük, hogy a tegnapi crackberry-s jóslat teljesül. Ezúttal azonban nem csak pletyka az új rendszer, mától letölthető az a kb. 350MB-os frissítőcsomag, amit már oly régóta várunk.

A változások elsősorban a PIM alkalmazásokat érintik (levelezés, naptár, címjegyzék). Többek között végre láthatóvá váltak a mappák IMAP elérés esetén,  ill. ezek az alkalmazások elérhetők mostantól portré nézetben is.

A másik nagy változás a Bridge-t érinti - ez a híd a BlackBerry telefonunk és a tabletünk között. Eddig ez csak kizárólag bluetooth kapcsolaton keresztül működött, ám mostantól az adatáramlás wifi-n keresztül történik, amennyiben ugyanarra a routerre kapcsolódik mindkét készülékünk, ám ettől függetlenül a bt kapcsolatra ugyanúgy szükség van. Fontos, hogy a telefonunkra telepítsük a Bridge legújabb verzióját, már csak azért is, mert a telefonra érkezett SMS-ek is láthatók a PlayBook-on, ezt a funkciót sem kezeli a régi Bridge.

Az új megoldás semmilyen beállítást nem igényel, elvileg automatikus - a felhasználó csak annyit lát az egészből, hogy gyorsabb lett a kapcsolat a két készülék között.

Bővültek az androidos appok belső lehetőségei is, mostantól használhatjuk az előlapi kamerát, ill. az alkalmazáson belüli fizetést is megoldották. Ezentúl minden androidos alkalmazás külön ablakban fut, ezekre is kiterjed végre a multitask.

Valamennyit a böngészőn is reszeltek a srácok, érezhetően gyorsult a weblapok betöltése és a több tab közti mozgás. Valami hiba azért becsúszott, az index.hu főoldala például a frissítés óta minden alkalommal média-inkompatibilitásra hivatkozó ablakot dobál fel.

A tavalyi évben beharangozott BlackBerry Mobile Fusion is elérhető, ez a céges  alkalmazást könnyíti meg felhasználói és rendszergazdai oldalról egyaránt. Ehhez közvetlenül kapcsolódik, hogy a készülék teljes mértékben titkosítható, beleértve a céges és a személyes adatokat is (Secure-Encryption). Az adatok biztonságáért AES 256-bites algoritmus felel.

A fenti lista nem teljes, szokás szerint rengeteg bugfix-et is tartalmaz a frissítés.

Amit személy szerint nagyon vártam, azt csak részleteiben oldották meg a RIM programozói: a levelezés még mindig nagyon messze van a tökéletestől, az elküldött levelek közül a készülék csak azokat látja, amit róla küldtünk. Más kliens által küldött leveleink (akár BB telefonról, akár PC-s kliensről vagy éppen az adott levelező webes felületéről legyen szó), nem látszanak. A teljes IMAP szinkronizálás még várat magára.

Hiányolom ezen felül a névjegyzékek szinkronizálását is: az rendben van, hogy a Bridge használatakor elérhető a telefonon tárolt névjegyzék az összes adattal, de arra nincs lehetőség, hogy ezeket a PB saját névjegyzékébe átemeljük.

Természetesen (sajnos) a BBM kliens még most sem tud csoportokat kezelni. :(

Amennyiben az új rendszer letöltésére nem hívja fel a figyelmet a gépünk, a (felső élről indított swipe után) a Software Updates - Check for Updates gombra tapicskolva a PlayBook megkeresi az elérhető frissítéseket és felajánlja a letöltést. Érdemes a frissítés idejére hálózati töltőre csatlakoztatni gépünket, mert a letöltés és a telepítés akár fél órát is igénybe vehet.

-igu-

Szólj hozzá!

Címkék: frissítés update bridge android PIM OS


A bejegyzés trackback címe:

https://playbook.blog.hu/api/trackback/id/tr14818659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása