HTML

2012.04.06. 11:00 -igu-

Csináld magad tablet állvány - NYEREMÉNYJÁTÉK

Szeretem a hétvégéket.
Ez a két nap az, amikor nem a PlayBook ébresztője veri ki az álmot a szememből kora hajnalban, akkor ébredek, amikor a szervezetem azt mondja, elég a pihenés.
Ez az a két nap, amikor reggel otthon kávézom, ráadásul lehetőségem van elolvasni a híreket, bepótolni a hét közben csak bekönyvjelzőzött aktualitásokat.
Ám hogy az örömöm ne legyen teljes, a konyhában felszerelt mennyezeti lámpa belerondít a nyugalmamba: az asztalra fektetett tablet képernyője szinte olvashatatlan annak tükröződő fényétől.
Ideig-óráig kínlódtam így, aztán kialakult bennem egy döntött asztali állvány terve, amit ráadásul szinte teljes egészében magam is el tudok készíteni.


Az iPad támasztós bőrtokjának dőlésszögét és a PlayBook befoglaló méreteit alapul véve hamar meg is született az állvány modellje és a gyártáshoz szükséges néhány alkatrészrajz.
A súly fontos tényező egy állvány kapcsán, ezért elsősorban alumíniumban gondolkodtam, főleg, hogy ennek az aránylag lágy anyagnak a megmunkálása gyorsabb és egyszerűbb, mint az egyéb fémeké.
Az oldalprofilok és a csavarok AlMgSi anyagból készültek. A távtartó csövek anyagát nem tudtam kideríteni, mivel az kereskedelmi termék (OBI). Találtam szép felületű eloxált alumínium csövet, tökéletes választásnak ítéltem meg.
Az oldalprofilok marását CNC marógépen követtem el, 3 lépésben.
Az első művelet a munkadarab megfogását hivatott elősegíteni, leszorító és tájoló furatok készültek el ebben a lépésben.
Ezután a kifúrt alumínium darabokat lapra lefogatva elkészült a konzol kontúrja, ezzel párhuzamosan pedig az esztergályos kolléga méretre darabolta a távtartónak szánt csöveket.

A csövek végébe menetes dugó került (M4-es menettel), ezeket keményen belesajtoltuk a csővégekbe szintén az esztergályos kolléga hathatós segítségével.

Már csak két alkatrész hiányzott: az egyik az a záróelem, ami a két oldalelemhez rögzíti a távtartó csöveket. Ezek egyrészt illeszkednek az oldalelem furatába, másik oldalról pedig M4-es menetet fúrtunk bele, ill. kapott a fej némi recézést a könnyebb szerelés érdekében.
Az egyik legnagyobb probléma a tablet anyaga volt. Nem tudom, mennyire kemény és karcálló ez a műanyag, de az biztos, hogy az alumínium össze tudja karcolni. Kutakodva az elérhető legpuhább anyag után a környezetemben, a teflon mellett döntöttem (PTFE - ez ugyanaz a teflon, mint amit a serpenyők alján használnak az edénygyártók). Ebből az anyagból készültek el azok az elemek, amikre a PlayBook felfekszik.
Mivel nagyon kis alkatrészről van szó, ezért több darab készült egy felfogásban, ezeket utólag vágtam szét.
Egyetlen feladat maradt már csak az általam megoldhatóak közül: a teflon bakok rögzítése a konzolra. Ezt egy illesztett horonyba bepattintós módszerrel oldottam meg némi ragasztó segítségével. A horony marásához az oldalelemeket újra gépre kellett raknom, de ez már nem volt számottevő időráfordítás.
Az oldalfelületek felcsiszolása után már csak a gravírozás maradt hátra, ezt külsős céggel csináltattam meg. Néhány perc alatt elkészült a blogunk címét tartalmazó felirat.
A végeredmény számomra igencsak tetszetős, és ami fontosabb, ellátja a feladatát akár fektetett, akár álló helyzetben.

A délután megejtett mérés szerint a tömeggel is igen jól állunk: 106g-nál állt meg a berryblog mérlegének mutatója.
Mivel ebből az állványból nem tervezek többet gyártani, a darabszám erősen limitált. Ha valaki kedvet érez (és esetleg van cnc-s ismerőse, vagy maga is szakmabeli), azok számára az alkatrészek rajzai néhány nap múlva szabadon letölthetőek .pdf formátumban. Ezek természetesen szabadon módosíthatóak kedv és igény szerint.

Azon olvasóink számára, akik átrágták magukat a talán kissé erősen szakmai jellegű posztunkon és a nagy kupac fotón, jó hírrel is szolgálhatunk: Húsvét alkalmából 2 darab állványt kisorsolunk kommentelőink között. A játékban való részvételhez elegendő jelen blogposztunk vagy a facebook-os oldalunk aktuális posztja alá írt komment (ami lehet kritikus észrevétel, dicséret, vagy akár csak egy höhnye). Természetesen egy játékos mindkét lehetőséget kihasználhatja, megduplázva ezzel az esélyeit.
Játékunk húsvét hétfő éjfélig tart, a sorsolást pedig szerda este tartjuk - csütörtök reggel pedig két olvasónk örülhet majd az eredményhirdetés olvasásakor.
 

Sok szerencsét minden kedves olvasónknak!

Még több fotó itt: http://playbook.iguana.fastmail.fm/allvany/


Utóirat: az oké, hogy kész az állvány, a lámpa fénye se tükröződik... de hol a kávém?

-igu-

 

12 komment

Címkék: játék húsvét nyeremény állvány


A bejegyzés trackback címe:

https://playbook.blog.hu/api/trackback/id/tr124365957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djimmiv 2012.04.06. 11:50:16

Wow! Praktikus ötlet! Gratula hozzá! :-)))

phunkypete 2012.04.06. 17:58:53

Ez igen, Igu! Amúgy meg, akarom, akarom, akarom... :D

macsandr 2012.04.06. 19:02:32

Igazán tetszetôs, szívesen megnyerném:)

bizi 2012.04.08. 00:00:57

höhnye - bármit is jelentsen...

Tekincsa Wakumba 2012.04.08. 01:35:35

Igényesen kivitelezett remek cucc, én is szívesen birtokolni egy példányt. :)

Tekincsa Wakumba 2012.04.08. 01:39:49

Úgy értem, hogy birtokolnék... Hiába na, még tanulom a PB prediktív szöveg beviteli rendszerét.

ha3fis 2012.04.08. 11:55:28

Nagyon jó lett, jól mutatna itthon ;)
Ha lenne itthon technika, talán még neki is állnék, hogy az S7 ne lötyögjön benne, de majd megoldjuk.

Luy78 2012.04.09. 19:22:24

Grat Igu! ugye lesz rajz is... :)

crhis 2012.04.09. 22:28:27

Szép munka! Gratula! Szeretem az ilyen házibarkács cuccokat!

-igu- 2012.04.10. 12:33:59

@Luy78: kicsit el vagyok havazva, szerintem az eredményhirdetés mellett lesznek a rajzok.

-igu- 2012.04.10. 12:34:37

Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat. :)
süti beállítások módosítása